Živjo, od tistih ki ste precej v pancarjih rabim en nasvet ...
Namreč po odkritju čarov turne smuke letos se mi je na desnem gležnju kost na zunanji strani (tista ki malo štrli ven) začela debeliti. OK, ne vem ali je kost ali kakšno drugo tkivo, ampak dejstvo je da ta stvar štrli ven bistveno bolj kot prej (oz. na levi nogi) in posledično me sedaj na tistem mestu prekleto začne bolet ne le v pancarjih ampak sedaj že v gojzarjih. Bolečina začne po 2-3 urah mejiti na neznosno zato me zanima, če je imel že kdo izkušnje s tem oz. če mi kdorkoli lahko kaj svetuje.
Najlepša hvala za kakršenkoli nasvet,
mare
Aja, pa ne mi napisat pust' gojzarje in dej gor plezalke ker je oboje hudo
Men se je pa odebeljil, tam kjer je ahilova kita pritrjena na petno kost (na desni nogi velik bolj) - verjetno zaradi plezalk in gojzarjev. V gojzarjih (La Sportiva - Nepal Evo) svinsko boli že po petih minutah hoje, čez kakih pol ure pa je mal bolš. Upam, da se bodo kej uhodl, oblikoval po nogi. To je kr velka jeba, ker ne morš normalno uživat u hribih, če te tolk boli, pa neki časa me je bolel tudi v običnih čevlih.
Baje da je ta bula na peti pogosta pri plezalcih. Tud jest bi rabu kakšen nasvet, če obstaja.
Mojo sestro je podobna zadeva na peti mučila nekaj let nazaj. Bojda je stvar kar pogosta pri plezalcih zaradi tiščanja plezalk.
Ona je šla k ortopedu, kjer so jo poslali na takrat še eksperimentalno zdravljenje z laserjem. Izrastek na kosti je sicer ostal, samo boleti je nehalo. Pa slaba novica - za pol leta je morala nehat plezat, saj naj te v času okrevanja ne bi nič tiščalo na tistem mestu (ne samo gojzarji, tudi plezalniki ali kakšni neudobni čeveljci ne).
Mogoče so v zadnjih letih pogruntali kaj novega, tako da se vama po mojem splača dobit napotnico za ortopeda.
Ti izrastki ostanejo do konca življenja in rastejo sorazmerno s časom prebitim v neprimerni obutvi.
Razni laserji so bolj scanje po tabornem ognju. Dolgoročno je edina rešitev primerna obutev, ki ne tišči in se noga v njej ne premika. Ljudje z bolj deformiranimi stopali težje jo težje najdejo. Torej menjati čim prej.
Marko:
Za naslednjo sezono si omisli pancarje, katerim se notranjost oblikuje po nogi. Mislim, da ima Garmont nekaj takega.
Kristjan:
Če so ti čevlji prekratki, jih menjaj. Če ti peta skače, daj pod vložek na peti kos armiča. To včasih pomaga.