Ogrin-Omersa v Ojstrici

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
Marinka
Ime in priimek: Marinka Simec Romih

Na enem od četrkovih druženj ob pivu so mi priporočili smer Ogrin - Omersa (V-, 450 m, 23 raztežajev), zato je bila označena med prvimi potencialnimi cilji v moji črni beležki. Vanjo sva se podala z Matevžom. Da bi prihranila moči za vsa tista prečenja, sva prespala v koči v idilični Klemenči peči pod Ojstrico, kjer so se zbrali tudi inštruktorji in 'tečajci' za gorske vodnike. Pod smer sva se podala pol ure za njimi, vendar je njihovih pet navez v Herletovi, Zmaju in Ogrin- Omersi kmalu izginilo z vidnega (ne pa tudi slišnega) polja.

Smer poteka logično; sledila sva Miheličevi skici. Presenetilo naju je, da tako obiskana smer ni bolje opremljena (večina sidrišč na 1 klin!, klini samo na najbolj izpostavljenih mestih). Zato sva imela veliko dela z zabijanjem klinov in vtikanjem starih in novih novcatih prijateljev.

V smeri so poleg dolgih prečenj po gredah zanimivi štiri raztežaji: prvi V- (fokus na ravnotežju na desni nogi), vesna prečnica (V, plezanje po zgornji varianti, ročkanje), druga V- (fenomenalna skala za obešanje) in zadnji previs V- (kompaktne šalce skrite nad razpokano skalo).

Na koncu sva vseeno morala poklicati na pomoč Igorja, da nama je svetoval prehod proti Kopinškovi poti (sicer bi jaz 100% udarila enega knopa). Najbolj izi varianta je, da se od zadnje grede (klin) spustiš levo po približno 10 m široki grapi - melišču proti stolpiču, kjer je zabit tudi klin, poplezaš za vogal, nato pa nadaljuješ proti vrhu, kjer te razveseli možic, nato pa še prva markacija.

Po dolgem spustu po s soncem obsijani Kopinškovi poti sva hlastno spila radlerja v koči in se odfurala proti Ljubljani. Jep, dan je bil dolg in lep.

Več fotk ima za pokazat Matevž.

Vesna prečnica (previs nad plato) od spodaj. Začenja se na koncu stolpiča, kjer je sidrišče na 1 klin (+možnost podpore 'prijateljev'). Pred nama jo je obiskala naveza gorskih vodnikov (za pomoč - zelena in bela čelada). Do sidrišča sva priplezala levo od stolpiča in ne po plati naravnost.
Slika

Vesna prečnica (V) od blizu - iiiiijk. Priporočava, da najprej vpnete komplet v zgornji klin (ta s prusikom), do katerega preplezate poševno, nato pa poročkate proti desni. Bela skala je v resnici ena sama dolga, stabilna šalca.
Slika

Matevž v akciji.
Slika

Hop, hop, hop, pa smo čez.
Slika

Smer je kljub dolžini tako lepa, da ni nič čudnega, da se mu je smejalo.
Slika

Meni pa tudi, ker me je Matevž na vrhu pogostil z domačim štrudlom. Slika
Uporabniški avatar
bikec
Ime in priimek: anže martinčič

Nisi ti štrudla nardila :O
fuk je kranjcem v kratek čas
MatevzK
Ime in priimek: Kastrin
Kontakt:

Marinka je že vse lepo in natančno opisala, tako da mi res preostanejo samo še fotke ;)

Slika
Začetne II/III-ke so prav primerne za ogrevanje

Slika
Že vse od vstopa so nama pogledi uhajali navzgor proti strehi nad prečko

Slika
Detajl 1.1 - prestop iz kamina na plato

Slika
In še 1.2 v plati

Slika
Čez plate se povzpneš na stolp na začetku prečke

Slika
Marinka je skoraj skočila čez tole prečko :)

Slika
Še okoli / pod previsom in si mimo težav...zaenkrat :P

Slika
Nadaljuješ po sprva rahlo krušljivem svetu...

Slika
...ki pa se nadaljuje v lepo plezanje po (prvi desni) prečki

Slika
Pri votlini za kratek čas ujameš Zmaja

Slika
Čez žmulico, za katero se odcepi Zmaj

Slika
Zadnji previs uspešno za nama

Slika
Ja, ne :D

Slika
Lepotička s Klemenče jame

Slika
In še z vrisamo smerjo
Marinka
Ime in priimek: Marinka Simec Romih

Šment, Matevž, a si me ti sploh kaj zihral ali pa si sam fotkal? :)
Odgovori