Dolomiti

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
Mica
Ime in priimek: Ljubljana

Prvič v Dolomitih!
Iz mesta Canacei smo se v soboto odpravili proti prelazu Sella in Pizu Ciavazesu (2828 m), midva z Janezom v smer Rossi-Tomasi. Tam je na vstop čakala četa Italijanov! Hitro sva se odločila za sosednjo Via della Guide, kjer sva videla Knopa in njegovo druščino. Ti so nama nato ušli in ostala sva brez skice ... Kasneje se je izkazalo, da bi bila skica povsem neuporabna, saj smo smer že v samem začetku zgrešili in plezali daleč desno od nje. Potem sva nekaj časa namesto pričakovanih ljubkih štiric plezala neopremljene šestice. Ko sva se približno dva raztežaja pod Gamsovo polico, torej vrhom, znašla pod ogromno, navpično, gladko in nerazčlenjeno ploščo, ki ni imela enega samega klina, sva se odločila za abzajl. No, "smer" ima zdaj odlično opremljena sidrišča!
Naslednji dan sva se z Borisom M. pridružila navezi Borisa B. in Ivane. Zapeljali smo se na prelaz Falzarego, od tam pa se sprehodili do gore Piccolo Lagazuoi (2778 m), ki v primerjavi z zahtevno Ciavazesovo južno steno kaže milo in prijazno podobo. Nekoč pa je bilo vse drugače. Bila je krvavo prizorišče velike morije 1. svetovne vojne. Tudi tu so potekale bitke med Italijani in avstro-ogrskimi vojaki. Gora je najboljša naravna utrdba, zato sta Piccolo Lagazuoi vojskujoči se strani prepredli s podzemnimi rovi, vanjo izklesali prehode, skladišča in zaklonišča. Danes je to muzej na prostem.
Plezali smo Via del Buco (IV, 250 m), dobro opremljeno in precej nezahtevno smer z odlično skalo.
Nebo je bilo visoko, oblaki svetli, oko je sledilo plavajočim vrhovom mogočnih gora. V prsih pa sama neskončna širina.
smodlak
Ime in priimek: brezovica boris bokavšek

žeja me ja napadla, jaz sem se samo branil....
Odgovori