Herletova v Ojstrici

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
Marinka
Ime in priimek: Marinka Simec Romih

Eni proslavljajo Marijino vnebovzetje z romanjem na Brezje, drugi pa z vnebovzetjem proti vrhu Ojstrice, kjer se je včeraj trlo plezalcev v Zmaju. Z Manco sva se raje odločili za drugo možnost in za plezanje Herletove, njene lanskoletne izpitne ture.

Slika

Če bi to turo še kdaj ponovila, bi predvsem pod a: prespala v koči na Klemenči jami, s čimer bi si podaljšala spanec in se izognila ovinkom na tešče ter pod b: si ta zahtevni cilj izbrala dan brez težav z želodcem. Tako pa sem ob šestih zjutraj na parkirišču ugotavljala, da se kosmiči v želodcu ne prebavijo niti po dveh urah in pol (to je tema za Davorja, zato le toliko). Bledica me zato ni zapustila vse do vrha smeri.

Slika

Samo plezanje postreže z nekaj prečkami, previsi, žlebovi in gladkimi pragovi nižje zahtevnosti. Vseeno je treba biti pazljiv, ker se kompaktnost ves čas izmenjuje s krušljivostjo oziroma naloženostjo.
Slika

V prečnici (VI+ prosto) se mi je že na začetku prikazala Marija, saj sem tik pred vpenjanjem v zame previsok klin pri svedrovcu izgubila pregovorno stabilnost in poletela proti sidrišču. Manca me je spustila na tla in v drugem poskusu mi je uspelo desno nogo trdneje zasidrati v začetek prečke, levo pa obdržati na mini stopku globine pol centimetra. Sama prečka je v nadaljevanju 'lažja', zahteva pa vso previdnost, ker kakšnih grifov tam okrog ni. Tudi zračnost prispeva k bolj previdnemu stopicljanju po ozki prečki.
Slika

Vsa čast Manci, da je lani zlezla prečnico b.p. nad nosom Toma Česna.
Slika

Štant za prečnico, ki ga Mihelič tako opeva, bi bil všeč tudi Mici za trenutek kratkočasja.
Slika

Prečnici sledi še nekaj raztežajev lagodnejšega plezanja. Zaradi trenja priporočava, da se ustavite na vsakem sidrišču, saj zna to skrajšati čas plezanja.
Slika
Slika

Overall: lepo plezanje z začimbico v prečnici. Šele na vrhu se zaveš, kakšen dan je za tabo!
Slika

Slika

Prvič se je zgodilo, da nisva zavili na pir, ampak sva pred kočo opazovali Ojstrico s toplim čajem, jaz pa še z borovničkami.
Slika

In odpujsali sva jo domov, kosmate kravice pa nič...
Slika
Mica
Ime in priimek: Ljubljana

Hm ...
V Herletovo si želim ...
Kakšen kotiček! Pa še takoj po preplezani slavni prečnici ...
Malo sem brala: menda se temu najlepšemu varovališču, kar si jih kdaj videl, lahko ob bok postavi le še znana lopa v Skalaški smeri Špika. Ljubka kamrica ...
Uporabniški avatar
Izi
Ime in priimek: Brezovica

Takih kotičkov in orlovskih gnezd je v naših hribih še vse polno. Največji užitek pa je njihovo odkrivanje v dobri družbi. :wink:
Izi
Odgovori