Zima

O vsem, kar res ne paše nikamor drugam...
Odgovori
Hey Joe
Prispevkov: 452
Pridružen: 04 Nov 2011, 11:13
Ime in priimek: Janez Marinčič

Zimski vzponi imajo na Matici že desetletja pomen povsem športnega pristopa h goram. Udejanjanje tega je velikokrat pomenilo tudi vstopnico za na odprave v najlepše ter najbolj resne in visoke hribe.

Predvsem koncem šestdesetih let so plezalske legende, kot so Šrauf, Boro, Den, Tonač, Aleš, Matija (pa še marsikdo) prve pozimi zmogle Čopa, Direktno v Špiku, Steber Rakove špice in Rdečo zajedo tam.
Šrauf in Marjon tudi kasneje pozimi nista mirovala.

Tega ne citiram iz knjige uradne zgodovine slovenskega alpinizma.
Predvsem zato, ker je tam po tistih starih viteških zimskih turah spregledano kar dolgo matičarsko obdobje nadaljevanja tradicije takih vzponov.

Po letu 74 so bili s strani članov našega kluba opravljeni prvi zimski vzponi po Razu Jalovca, po Modec Režkovi in Centralni smeri v Rzeniku ter predvsem tisti, po Stebru Šit.
Tudi druga zimska ponovitev Dularjeve zajede v Jalovcu je Matičarska.
Toliko v spoznanje.

Lanske in letošnje izjemne zimske plezarije »ta mladih matičarjev« so posledica nadaljevanja tradicije kluba predvsem v tistem delu, ko se našim plezalnim šolam pridružijo tudi tisti, ki jih mraz v gorah res zanima.
In jim je na zimskem delu šolanja najkvalitetnejše preigrana popotnica za varno osvajanje delčkov takega »nekoristnega« sveta.
Od tod do njihovih športnih uspehov in užitka doživljanja snega in ledu res ni daleč.

Pa še slikica za dekoracijo:
Po drugem bivaku; poleti ne najtežjo smer v Rzeniku je matičarska naveza ob vremenskem preobratu zmogla četrti dan zjutraj.
Itak nepozabno.
Slika
Odgovori