Alpinistična šola 2016/2017 - Izleti

Obvestila in objave šol.
Odgovori
MatevzK
Prispevkov: 246
Pridružen: 17 Okt 2010, 17:00
Ime in priimek: Kastrin
Kontakt:

KONDICIJSKI IZLET

V soboto, 2.4., gremo torej končno na naš prvi spoznavno-kondicijski izlet, in sicer se bomo potepali po masivu Čavna. Potrebujete klasično planinsko opremo; ker se bomo gibali v deželi burje, ne pozabite na vetrovko in kaj toplega za oblečt, pa tudi dovolj tekočine naj se znajde v vaših nahrbtnikih. Vzemite še pomožno vrvico in vponko z matico; če bo ostalo kaj časa in volje, bomo mimogrede povadili še kakšen vozel.

Startali bomo v Gojačah, izpred lovske koče LD Čaven => https://goo.gl/maps/YYFSmjXwfdp
Kako do parkirišča => HC Razdrto - NG zapustiš na izvozu Selo in takoj zaviješ desno. Tik pred koncem naselja Selo zaviješ levo v smeri Gojač, se pelješ skozi obrtno cono, na naslednjem križišču pa nadaljuješ naravnost oz. slediš tablam za LK/LD Čaven.


V soboto se dobimo na parkirišču P+R Dolgi most (na skrajnem V koncu, kjer so mesta za avtodome), da se razdelimo po avtih, odrinemo ob 8h. Sharp, brez zamujanja!

https://goo.gl/maps/kLLkyoBgFMD2


Prosim, da se še vpišete v spodnjo tabelo, najkasneje do četrtka zvečer, da ne bomo v soboto zjutraj koga čakali po nepotrebnem.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0
MatevzK
Prispevkov: 246
Pridružen: 17 Okt 2010, 17:00
Ime in priimek: Kastrin
Kontakt:

NAVEZOVANJE, VAROVANJE, PLEZANJE TOP ROPE

V nedeljo, 10.4., gremo na prvi športnoplezalni izlet v eno izmed primorskih plezališč*. Ogledali si bomo navezovanje na plezalno vrv, dvojno preverjanje, varovanje soplezalca z različnimi pripomočki (ATC/Reverso, GriGri) ter plezanje top rope (varovanje ''od zgoraj'').

Potrebujete osnovno opremo, namenjeno plezanju oz. ustrezno testirano:
- plezalni pas
- čelado
- plezalnike

Komur manjka kakšen od zgornjih treh kosov opreme, si ga/jih lahko izposodi v četrtek na odseku (sporočite, da se dogovorimo za uro). Ostalo potrebno opremo prinesem jaz. Kdor že ima svojo vrv, varovalo + vponko z matico in/ali komplete, naj seveda prinese tudi to.


Svojo udeležbo na izletu potrdite prosim najkasneje do petka zvečer => https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0


*Točne informacije glede plezališča, ure odhoda in same logistike vam sporočim najkasneje do četrtka zvečer, ko se bo, upam, situacija z vremenom in piknikom že izkristalizirala.
MatevzK
Prispevkov: 246
Pridružen: 17 Okt 2010, 17:00
Ime in priimek: Kastrin
Kontakt:

V nedeljo bomo nadaljevali z našim raziskovanjem lepot Vipavske doline, gremo namreč v plezališče Vipava. Na Dolgem mostu se dobimo ob 8.00.

Dostop do plezališča Vipava: HC Razdrto - NG zapustiš na izvozu Vipava, nato z glavne ceste (po slabih 300 m) zaviješ desno proti naselju Gradišče in slediš tablam za Kamp Tura => https://goo.gl/maps/puuBB

Zadnjič sem pozabil pripeti še povezavo do članka o varovanju => http://alpirocnik.rasica.org/index.php/ ... m_plezanju

Se vidimo!


P.S. Kot ste verjetno opazili, piknik zaradi slabe vremenske napovedi žal odpade.
MatevzK
Prispevkov: 246
Pridružen: 17 Okt 2010, 17:00
Ime in priimek: Kastrin
Kontakt:

PREVEZOVANJE, VAROVANJE, PLEZANJE NAPREJ

V nedeljo, 17.4., imamo naslednji športnoplezalni izlet, gremo v Ponte Porton => https://goo.gl/maps/hZhiTGHTWjn (LJ - KP - Šmarje - Dragonja - Buje - Ponte Porton)

Tokrat si bomo ogledali (in seveda tudi naštudirali) tehniki prevezovanja, nato pa boste vadili še varovanje napredujočega (prvega) in plezanje naprej.

Potrebujete:
- plezalni pas
- čelado
- plezalke
- eno vponko z matico (kdor svoje še nima, si jo bo možno izposoditi)

Dobimo se na Dolgem mostu ob 8.00. Da ne bo na meji kakšnih nepotrebnih nevšečnosti, ne pozabite na osebne dokumente (osebna izkaznica / potni list).

Gradivo za prevezovanje => http://alpirocnik.rasica.org/index.php/Prevezovanje


Še vpis v tabelo, najkasneje do petka zvečer => https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0



In še nekaj slikovnega gradiva.

Vrste svedrovcev v urejenih športnih plezališčih:
- lepljeni svedrovec (pogovorno: ''lepljenec'') - prevezovanje je dovoljeno
Slika

- ekspanzijski svedrovec (pogovorno: ''svedrovec'') - prevezovanje NI dovoljeno!
Slika


Najpogostejše vrste sidrišč v slovenskih plezališčih:
- sidrišče z vponko
Slika

- sidrišče z rinko
Slika

- ''prašičji repek''
Slika


V vednost in razmislek

Slika

Slika
MatevzK
Prispevkov: 246
Pridružen: 17 Okt 2010, 17:00
Ime in priimek: Kastrin
Kontakt:

PLEZANJE VEČRAZTEŽAJNIH SMERI

Prihajajoči vikend (21.-22.5.) bomo izvedli težko pričakovan izlet v Paklenico.

Menda vse poti vodijo v Rim, enako velja tudi za Paklenico. Ena od možnosti je tale => https://goo.gl/maps/ldRbL
- v naselju Starigrad zaviješ desno proti kanjonu Paklenica - glej tablo NP Paklenica - kamp se nahaja po cca. 500 metrih na levi strani ceste

Spali bomo v kampu Anića Kuk, ponudba pa naj bi tudi letos ostajala enaka:
- kampiranje => 6€ / 1 glavo
- apartmaji za pussyje => 30€ / 2 glavi, 35€ / 3 glave (rezervirajte si sami)

Za spanje potrebujete lastno tozadevno opremo (šotor, spalka, podloga). Kamp ima sicer skupno letno kuhinjo s parimi hladilniki, vendar vam predlagam, da si vseeno prinesete še svoj kuhalnik in kakšno posodo (kdor pač ima). Še posebej, ker nas bo vseh skupaj zelo veliko. Priporočam, da se v kamp prikobalite že v petek zvečer. Kdor bo prišel v soboto zjutraj (ob 7.00! v kampu), naj dopiše v spodnji tabeli.

Vpišite se najkasneje do srede zvečer - https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0


Plezali bomo v kanjonu (Velika) Paklenica. Vstop v park je potrebno plačati => 60 (oz. 100) podlasic za 3 dni; kdor vikenda ne bo podaljšal, lahko preostali vstop izkoristi v roku 30 dni oz. ga nekomu podari. Pazi, za koriščenje cene s popustom potrebujete veljavno člansko kartico PZS!

Za plezanje obvezno rabite:
- opravljen delni izpit!
- čelado, pas, plezalke
- 120 cm neskončno najlonsko zanko
- 4 vponke z matico
- varovalno ploščico (ATC / reverso /...)
- 2x po 4 m pomožne vrvice (debeline 6mm)
- krajšo pomožno vrvico za samovarovanje

Glede ostale osebne opreme veste najboljše sami. Ne pozabite na primerno športno obutev (gojzarjev ravno ne potrebujete), obleko (dolge hlače) in pijačo, priporočam še kakšno lahko vetrovko za primer ščoh in neviht. Za v steno je mimogrede najboljša izbira manjši nahrbtnik do max 20L. Predvsem pa ne pretiravajte; ne pozabite, da boste z vso kramo v nahrbtniku in na pasu morali tudi plezati!

V kanjonu je sicer tudi kar nekaj enoraztežajnih športnoplezalnih smeri. Priporočam, da si prinesete tudi enojno vrv in komplete; še posebej vsi, ki vas razganja od viška energije. Glede na to, da vas je veliko, v večraztežajnih smereh namreč zagotovo ne boste viseli od petka do svetka.
MatevzK
Prispevkov: 246
Pridružen: 17 Okt 2010, 17:00
Ime in priimek: Kastrin
Kontakt:

PLEZANJE VEČRAZTEŽAJNIH SMERI V GORAH

Nič kaj počasi, zelo hitro se približuje težko pričakovano plezanje alpinističnih (t.j. neopremljenih) smeri v hribih. Prihajajoči vikend (18.-19.6.) se namreč obeta eden glavnih plezalsko-družabnih dogodkov, t.j. tradicionalni izlet s piknikom v Trenti. Ponovno boste razporejeni v naveze z inštruktorji, s katerimi se boste individualno dogovarjali glede samega izleta (izbira smeri, oprema, logistika,...). Z dodeljenim inštruktorjem se boste tako lahko dogovorili za plezanje v soboto ali nedeljo; glede na vremensko napoved in večerne aktivnosti vsekakor priporočam soboto.

V vsakem primeru pa je prisotnost na sobotnem pikniku obvezna. Zvečer se med drugim namreč odvija tudi tradicionalna nogometna tekma med inštruktorji in tečajniki. Kar se spolov tiče, so postave seveda mešane!

No, da ne bo nepotrebnih nesporazumov, rajši še enkrat ponovim; za morebitno plezanje alpinističnih kot tudi dolgih opremljenih smeri (poleg uradnega izleta) si morate obvezno sami poiskati alpinističnega inštruktorja ali alpinista.

Upam, da ste se do sedaj že naučili, katero opremo potrebujete za v hribe. Naj vam vseeno še enkrat namignem:
- čelada
- pas
- plezalke
- 4 vponke z matico
- reverso/ATC
- 120 cm neskončna zanka
- 2 x po 4-6 m pomožne vrvice
- krajša pomožna vrvica za samovarovanje
- kladivo (eno na dva tečajnika)
- prva pomoč
- sendvič za inštruktorja (pršut!)
- ostalo plezalno opremo(vrvi, varovala, kompleti,...) priskrbijo inštruktorji oz. se glede tega sami dogovorite z njimi
+ ostala osebna oprema (dolge hlače, dolgi rokavi, flis, vetrovka, hrana, pijača, fotoaparat)


Prosim, da svojo udeležbo na izletu vpišete v tabelo, najkasneje do srede, 15.6., zvečer (21h!) => https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0


Glede lokacije piknik-tabora, namestitve in ostalih stvari pa spremljajte objavo (?) na forumu => http://www.pd-ljmatica.si/forum/phpBB2/index.php
MatevzK
Prispevkov: 246
Pridružen: 17 Okt 2010, 17:00
Ime in priimek: Kastrin
Kontakt:

REŠEVANJE PADLEGA 2.0

Šolarčki so menda že konkretno zakorakali v novo šolsko leto, zato je prav, da tudi mi nadaljujemo z našo šolo. V jesenski del bomo zakorakali s ponavljanjem manevra reševanja padlega soplezalca. Prosim, da zadeve ponovite že doma, da bomo lahko "na terenu" vso štrikarijo izpeljali hitreje.

Vaje bomo izpeljali v obliki celodnevnega izleta, in sicer v nedeljo, 18.9. Točno lokacijo in čas odhoda vam sporočim, ko se bo izkristalizirala tudi situacija z vremenom.

Brez opreme seveda ne bo šlo:
- pas
- čelada
- 4 vponke z matico
- varovalo
- 2 x 120 cm prešita zanka
- 2x po 4 - 6 m pomožne vrvice
- komplet oz. 2 vponki
- vrv - kdor ima svojo, naj jo prinese!
MatevzK
Prispevkov: 246
Pridružen: 17 Okt 2010, 17:00
Ime in priimek: Kastrin
Kontakt:

OK, takole. Gremo v plezališče Kotečnik, in sicer v sektor "Pisani svet". Na Dolgem mostu se dobimo ob 8h; kdor želi, lahko počaka tudi na parkirišču pod sektorjem, okrog 9h.
Uporabniški avatar
Spasiba
Prispevkov: 690
Pridružen: 09 Apr 2005, 15:01

OSNOVE GIBANJA V ZIMSKIH RAZMERAH

Zaradi službene odsotnosti vašega vodje alpinistične šole, bomo zimski del zastavili nekoliko drugače. Vsak izlet bo organiziral drug inštruktor, za prvega sem zadolžen jaz! Za eventualna vprašanja sem dosegljiv na telefonu: 031 850 521, drugače bom pa v četrtek na ferajnu.


V soboto, 28.1. gremo na Vršič. Dobimo se ob 8.00 na Koči na Gozdu.

Potrebujete:
- plačano članarino in drugo polovico tečaja
- cepin + dereze + čelada
- zimske čevlje in obleko
- lavinski trojček

Prve tri točke so obvezne, komur bo kaj od tega manjkalo, bo pač ostal na koči. Lavinsko opremo bom prinesel jaz, če pa imate svojo ali si jo lahko sposodite kje drugje, pa še toliko bolje.


Obdelali bomo osnove hoje z derezami in cepinom, različne načine zaustavljanja padca s cepinom, uporabo lavinskega trojčka ter prerez in preizkus trdnosti snežne odeje.

Dodatna literatura:
http://alpirocnik.rasica.org/index.php/Glavna_stran
https://www.youtube.com/watch?v=d_SdAxRhAIE

Opremo (dereze!) nastavite že doma, da se ne bomo s tem po nepotrebnem ukvarjali na izletu. Komur kaj od opreme manjka, naj me pokliče, bomo probali zrihtat. Nekaj kosov opreme si je možno sposoditi na odseku, pokliči Gospodarja: Žiga Ašič (asic.ziga AF gmail.com 041863424).

Predlagam, da imate za manevre ustavljanja s cepinom s seboj starejše vetrne hlače in jakno, ki jih ni škoda če se strgajo.
Myspacebuttonisbroken
Uporabniški avatar
Spasiba
Prispevkov: 690
Pridružen: 09 Apr 2005, 15:01

OSNOVE GIBANJA V ZIMSKIH RAZMERAH II

V imenu Borisa Bokavška objavljam:

Kot obljubljeno, to sredo, 08.02., nadaljujemo z manevri zimske tehnike. Zimske (ne)razmere bomo iskali pod Begunjščico oz tam nekje, tako da se dobimo na parkirišču Ljubelj ob 8-ih.

Dela bo veliko, zato si posamezne teme prosim preberite že doma



- izdelava sidrišč v snegu (poudarek na "T" sidrišču)
http://alpirocnik.rasica.org/index.php/ ... Da_v_snegu
- gibanje naveze v snegu
http://alpirocnik.rasica.org/index.php/ ... nih_smereh
- spust po vrvi na dva cepina (poudarek na prvem prikazanem primeru)
http://alpirocnik.rasica.org/index.php/ ... st_v_snegu
- spust po vrvi na snežno gobo
http://alpirocnik.rasica.org/index.php/ ... st_v_snegu

Potrebna oprema:
- čelada, cepin, dereze
- pas, 4 vponke z matico, varovalo (ATC, Reverso, ...), najlonska zanka 120 cm, 2 daljši pomožni vrvici + 1 krajša (za samovarovanje)
- 1 vrv / navezo - prinesite svoje če jih imate
- lavinski trojček

Opremo (dereze!) nastavite že doma, da se ne bomo s tem po nepotrebnem ukvarjali na izletu. Komur kaj od opreme manjka, naj me pokliče 041-338-338, bomo probali zrihtat. Nekaj kosov opreme si je možno sposoditi na odseku, pokliči Gospodarja: Žiga Ašič (asic.ziga AF gmail.com 041863424)
Myspacebuttonisbroken
Uporabniški avatar
Spasiba
Prispevkov: 690
Pridružen: 09 Apr 2005, 15:01

PRAKTIČNI IZPIT


Praktični izpit za pridobitev naziva Mlajši alpinistični pripravnik bo potekal v soboto, 22.4.2016. Dobimo se na Koči na Gozdu ob 8:00.


Praktični izpit bo obsegal veščine letne in zimske tehnike, ki jih boste prikazali na večih deloviščih.

LETNI DEL
- vozli (osmica, šestica, bičev, polbičev, kavbojski, prusikov, francoski (ENSA), Machardov, podaljševalni, kravatni, ambulantni, sidriščni, polvozel)
- izdelava več vrst sidrišč z uporabo različnih varoval (klini, zatiči, metulji, svedrovci,...)
- gibanje naveze + manever reševanja padlega soplezalca
-> izdelava prvega sidrišča (vsa varovala v smeri bodo že nameščena), varovanje!, dvojno preverjanje, plezanje prvega raztežaja, komunikacija med plezanjem, izdelava drugega sidrišča
-> varovanje soplezalca, ki pleza kot drugi do vas
-> nato soplezalec spleza naprej par metrov, vpne vrv v prvo varovalo, in ''pade'' pod sidrišče
-> prikaz reševanja soplezalca (aretacija, prenos obremenitve na sidrišče, izdelava škripca)
-> izdelava sidrišča za spust po vrvi
-> spust po vrvi skupaj s ''poškodovanim'' soplezalcem
(* za izvedbo opisanega manevra boste imeli na voljo 1h časa)
- samoreševanje
- enojno / dvojno zvijanje vrvi + pravilna nošnja zvite vrvi

ZIMSKI DEL
- demonstracija hoje z derezami in cepinom (vzpon, prečenje in sestop)
- zaustavljanje padca s cepinom (vsi 4 položaji)
- izdelava T sidrišča in gibanje naveze v snegu
- spust po vrvi na cepine in na snežno gobo
- prerez snežne odeje, ocenjevanje kritičnih plasti
- norveška metoda preizkusa stabilnosti snežne odeje in ocena plazovne nevarnosti
- iskanje zasutega (ene žolne), sondiranje ter taktika izkopa ponesrečenca

Manevre morate prikazovati suvereno in samostojno. To pomeni tudi, da na postajo, kjer boste prikazovali zahtevano znanje, pridete z vso potrebno opremo za manever. Če pride do situacije, ko s svojimi dejanji ogrožate svojo ali soplezalčevo varnost (torej delate nekaj močno narobe), inštruktor postopek prekine.


Pogoji za pristop k praktičnemu izpitu:
- v celoti plačana šolnina
- opravljen teoretični izpit



Pozitivno opravljen izpit je pogoj za vpis v Nadaljevalno alpinistično šolo.
Myspacebuttonisbroken
Uporabniški avatar
Spasiba
Prispevkov: 690
Pridružen: 09 Apr 2005, 15:01

REZULTATI

V soboto je pod Prisojnikom špilalo, tako in drugače :)

Kar se prikazanega znanja tiče pa takole: glede na to, da ste bili podvrženi obsežnemu in zahtevnemu programu, ter zapletu z manegementom šole, je bil nivo prikazanega znanja na presenetljivo visokem nivoju.

Seveda ni šlo brez napak (tudi takih, ki bi se v realni situaciji končale tragično), upam da ste si nasvete inštruktorjev dobro zapomnili!

Nekaj vas bo moralo še malo izpiliti določene manevre, sporočim po e-pošti. Ostali pa ste praktični izpit opravili in se lahko začnete veseliti upgrejda v mlajše alpinistične pripravnike, ki se bo zgodil na decemberskem sprejemu.

Naj vas opomnim, da ste še vedno podvrženi pravilom alpinističnega odseka, kar se tiče plezanja v gorah. Za kakršno koli udejstvovanje izven okvirov klasičnega gorništva se posvetujte z inštruktorji ali alpinisti.
Myspacebuttonisbroken
Uporabniški avatar
Spasiba
Prispevkov: 690
Pridružen: 09 Apr 2005, 15:01

Popravni izpiti bodo razdeljeni na dva dela.

Letni del: Turnc, četrtek 8.6. ob 16.00
Zimski del: Prisojnik, v okviru tabora v Trenti, predvideno 24-25 .6. še sporočim

Pridite z vso potrebno opremo ter organizirajte se v naveze oz. si priskrbite soplezalca (utež).
Sporočite mi kdo pride.
Myspacebuttonisbroken
Odgovori