AŠ 2013/2014 - Izpiti

Obvestila in objave šol.
Odgovori
Uporabniški avatar
Spasiba
Prispevkov: 690
Pridružen: 09 Apr 2005, 15:01

DELNI PRAKTIČNI IZPIT PRED PAKLENICO - TURNC


V torek, 14.5. bo v plezališču Turnc (pri balvanu) potekal delni praktični izpit. Začnemo ob 16.00.

Znanje boste prikazovali po naslednjih postajah:

- gibanje naveze (prikaz gibanja naveze dveh plezalcev, plezalca naredita cca 4 raztežaje (po drevesih))
- spust po vrvi (v že napeljano vrv si mora plezalec namestiti vse potrebno za spust ter se spustiti do tal)
- samoreševanje (v že napeljani vrvi mora plezalec prikazati vzpenjanje po vrvi z dvema pomožnima vrvicama (osnovni način))
- plezanje in varovanje pri športnem plezanju ter prevezovanje (plezalca prikažeta plezanje naprej ter varovanje. Poudarek na dvojnem preverjanju, pravilnem vpenjanju vrvi, pravilnem varovanju ter komunikaciji med plezalcema. Ko plezalec pripleza do sidrišča, se mora na njem prevezati (enojno ali dvojno), varujoči ga nato spusti do tal)


Manevre morate prikazovati suvereno in samostojno. To pomeni tudi, da na postajo kjer boš prikazoval/a znanje prideš z vso potrebno opremo za manever. Če pride do situacije, ko s svojimi dejanji ogrožate svojo ali soplezalčevo varnost (torej delate nekaj močno narobe), inštruktor postopek prekine. Ob koncu dneva imate še eno možnost pravilnega prikaza.

Zadnje postaje ne opravljajo tisti, ki imajo že opravljeno športnoplezalno šolo. Ostali lahko z opravljenim delnim izpitom pričnete s samostojnim plezanjem v opremljenih plezališčih (enoraztežajne smeri). Prav tako je pozitivno opravljen delni izpit pogoj za udeležbo na plezalnem izletu v Paklenici (poleg plačane polovice šolnine).


Potrebna oprema:
- čelada, pas, plezalke
- 120 cm prešita najlonska zanka
- 4 vponke z matico
- varovalna naprava (reverso, ATC)
- 2x po 4 m pomožne vrvice (debeline 6mm)
- 1 m pomožne vrvice za samovarovanjeČe bo vreme sodelovalo, gremo 18-19.5. v Paklenico, več informacij naslednji teden.
Myspacebuttonisbroken
Uporabniški avatar
Spasiba
Prispevkov: 690
Pridružen: 09 Apr 2005, 15:01

Moj pogled na delne izpite (in plezalni izlet v Paklenico):


Bil sem pozitivno presenečen nad udeležbo na izpitih, prikazanim znanjem ter udeležbo v Paklenici. No, pa da vam ne bo stopilo v glavo - pokazali ste osnovno znanje, za katero ste porabili veliko razmišljanja. Naj tako tudi ostane - vse manevre delajte počasi in premišljeno, evforija in občutek ''saj mi je vse jasno'' vam je v tem trenutku velik sovražnik. Še par opazk inštruktorjev med delnimi izpiti in izletom:

- nesuvereno izvajanje manevrov (med izvajanjem ste občutljivi na motnje iz okolice, kot je na primer kakšno dodatno vprašanje inštruktorja. Ker se tudi med dejanskim plezanjem dogajajo 'motnje', posebno med športnim plezanjem (čvekanje pod steno) ali v steni (nesreča, slabo vreme), se na to pripravite z zadostno vajo)

- slaba komunikacija med plezalci v večraztežajnih smereh (prvi problem je seveda volumen - ne vem zakaj se vam je nerodno dret, drugo pa je uporaba za to dogovorjenih izrazov. Ko priplezaš kot drugi do sidrišča, ni treba soplezalcu povedat da se boš pribičal, po drugi strani pa je skrajno neprijetno, ko prvi vleče že prevlečen šrik in čaka na odrešujoč ''kon'c štrika'', drugi pa gleda v napenjajočo se vrv in iz nevemkaterega razloga molči)

- neprimerno/nezadostno prehranjevanje in pitje med plezanjem (čeprav nimate izrazitega občutka lakote, verjemite da ste po 3ih urah plezanja pripravljeni da pojeste vsaj eno frutabelo in kaj popijete. Med tem ko varujete poskusite prisluhnit svojemu telesu. Vedno imate dovolj časa, da medtem ko soplezalec vleče preostanek štrika tudi kaj pojeste (sploh če plezate v tri, ko eden lahko je že medtem ko drugi varuje prvega)).
Upam da ste se na izletu kaj naučili. Kot se na takih izletih izkaže, je vsaka naveza tečajcev ponavadi deležna drugačne obravnave. En inštruktor se bolj posveti gibanju naveze, drugi pa skoraj da ne doktorira iz abzajla. Seveda je to tudi odvisno od karakterja smeri (ali inštruktorja :) ). Največ boste od izleta odnesli kot skupina in sicer tako da se čimveč pogovarjate o svojih vzponih in tehnikah, ki ste jih spoznali. Če pa pridete do nesporazumov, bom zelo vesel če jih skupaj rešimo.Zdaj lahko samostojno športno plezate (enoraztežajne smeri - in nič več!). Priporočam vam, da splezate čim več lažjih smeri, da se navadite tekočega gibanja, vpenjanja in varovanja. Tako boste jeseni lahko v Paklenico šli tudi sami.

Še zahvala v imenu vseh, ki ste jih presenetili s sobotno jedačo in pijačo.
Myspacebuttonisbroken
Uporabniški avatar
Spasiba
Prispevkov: 690
Pridružen: 09 Apr 2005, 15:01

PRAKTIČNI IZPITI LETNE TEHNIKE15.6 bodo pod Prisojnikom končni izpiti letne tehnike. Dobimo se na Koči na Gozdu ob 8.00 zjutraj.

Za vas bodo pripravljene tri postaje:

- vozli in zvijanje vrvi (pokazati boste morali naslednje vozle: osmica, bičev, polbičev, kavbojski, prusikov, francoski (ENSA), Machardov, podaljševalni, kravatni, ambulantni, sidriščni, polvozel (mulin). Pokazati boste morali enojno ali dvojno zvijanje vrvi ter pravilno pritrditev zvite vrvi na hrbet).

- samoreševanje (v že napeljani vrvi mora plezalec prikazati vzpenjanje po vrvi s pomočjo samozatezne naprave (reverso, ATC, ...))

- gibanje naveze z reševanjem soplezalca, ki pleza kot drugi + spust po vrvi (plezalca uredita sidrišče na začetku smeri s pomočjo klinov, jeb in frendov. Treba je znat vseh pet načinov izdelave sidrišč. Prvi pleza naprej, soplezalec ga varuje na sidrišču (še vedno je poudarek na pravilnem varovanju soplezalca, sporazumevanje naveze (vsi ukazi), nameščanje vmesnih varoval). Ko prvi pripleza do konca prvega raztežaja, uredi sidrišče ter prične z varovanjem drugega plezalca. Drugi plezalec se na sredini raztežaja ''poškoduje'', prvi izdela dvojni(švicarski) škripec ter začne dvigovati ponesrečenca. Po nekaj metrih se ponesrečenec spravi k sebi in si zaželi, da ga prvi spusti nazaj pod smer. Ko poškodovanec pride do tal, si prvi uredi sidrišče za spust po vrvi (s pomožno vrvico) ter se spusti po vrvi do poškodovanega soplezalca, ki ga čaka na vstopu v smer).


Poskrbite za vso potrebno letno opremo. Ker boste manevre opravljali v navezah ne pozabite tudi na vrv (če jo kakšna naveza nima, naj mi to pove). Kline, kladivo, jebe in metulje bomo pa priskrbeli inštruktorji. Tretji manever se bo opravljal v steni, tako da bo potrebno splezat kakšen odstavek II-III stopnje, kdor se v krušljivem svetu ne počuti dobro v supergah, naj prinese plezalke. Izpiti bodo v vsakem vremenu, tako da se v primeru dežja oborožite še z vetrovkami, parazoli in s stvarmi za preoblečt.

Manevre morate prikazovati suvereno in samostojno. To pomeni tudi, da na postajo kjer boš prikazoval/a znanje prideš z vso potrebno opremo za manever. Če pride do situacije, ko s svojimi dejanji ogrožate svojo ali soplezalčevo varnost (torej delate nekaj močno narobe), inštruktor postopek prekine.

Naslednji teden bomo še vadili v Turncu, tako da spremljajte forum za nadaljna navodila. Pozitivno opravljen izpit je pogoj za udeležbo na plezalnem taboru, ki se bo zgodil v slovenskih gorah konec junija (če bo vreme sodelovalo, če ne pa kasneje).Izpite bomo zaključili tam ob ene štirih popoldne, potem se prestavimo v Trento na piknik plac, kjer bomo proslavili prikazano znanje. Preberite si pripeto povezavo ter prijavite svojo udeležbo na pikniku. http://www.pd-ljmatica.si/forum/phpBB2/ ... php?t=3753

V nedeljo lahko greste frikat, za večraztežajne smeri si pa priskrbite kakšnega alpinista. Med drugim bo tako kot vsako leto nekaj zagrizenih alpinistov organiziralo balvaniranje na kar ste tudi vabljeni :D
Seveda prostočasne dejavnosti sledijo pospravljanju koče in okolice.
Myspacebuttonisbroken
Odgovori