Ledne avtomatske vs klasične dereze

Oprema, strokovni članki, nasveti... in še kaj koristnega
Odgovori
jcb
Prispevkov: 76
Pridružen: 25 Avg 2013, 00:38

Kakšni so plusi in minusi pri enih in drugih derezah za obisk lažjih grap ali zalitosti grap do 60°-70°, letos še ne mogoče drugo leto bi si jih kupil.
Ne plezam skalne smeri, šel pa sem s klasičnimi derezami v Kramarjevo smer (zalita lani) in dva pohodna cepina, tud ko sem šel še z enim čez Jalovčev kamin (preteklo zimo) je on napredoval hitreje, obutev sva imela isto, on imel ledne dereze, dva plezalna cepina, ampak do ozebnika sem bil hitrejši.
Na Triglav hodijo tud z dvema plezal.in lednimi, videl sem tiste ki imajo klasične, da nam gre počasneje.
Al je vseeno samo da so dereze za to kar hodim pozim.... v Jugovo grapo sem šel pa ni bilo večjih problemov, šel sem po levem kraku gor in po desnem dol.
Uporabniški avatar
Spasiba
Prispevkov: 690
Pridružen: 09 Apr 2005, 15:01

Glede kar hodiš pozimi so klasične dereze povsem zadovoljive. Avtomatske si nabavi če misliš plezati ledne slapove ali skalne smeri v gorah.
Myspacebuttonisbroken
Uporabniški avatar
Izi
Prispevkov: 427
Pridružen: 25 Mar 2005, 10:20
Ime in priimek: Brezovica

Ledna orodja in dereze so se v zadnjem desetletju zelo specializirala, zato je težko kupiti samo eno vrsto cepina ali derez, ki bo odlično uporaben za vse namene.

Predlagam, da se odločiš katera dejavnost (pohodništo ali ledno plezanje) je tista, pri kateri boš največ uporabljal navedeno opremo in nato kupiš opremo, ki temu namenu najbolje služi.

Prednost (pol)avtomatskih derez je, da ti ni potrebno zavezovati tankih vrvic ali trakov pri -20 st. C, ampak jih samo natakneš in zapneš (bistveno bolj enostavno), če imaš obutev, ki to omogoča.
Izi
jcb
Prispevkov: 76
Pridružen: 25 Avg 2013, 00:38

Sem mislil, če bom kaj lažje šel z boljšo opremo po grapah, ker vidim, da eni hodijo te grape pa imajo dobre dereze in dva plezalna cepina in redki smo, ki imamo dva pohodna cepina.
Uporabniški avatar
tagajstna
Prispevkov: 185
Pridružen: 15 Mar 2005, 13:45
Ime in priimek: Neda Podergajs

Pritrjujem Iziju. Jaz dam na noge vedno kar plezalne dereze iz čiste lenobe - ker se mi ne ljubi tistih na trakce vezat, pa še težje so. Če veliko dirkaš po grapah se mi zdijo najbolj uporabne pohodne polavtomatske. Pavleta Kozjeka si lahko v vseh zimskih smereh srečal v starih pohodnih Stubai-kah. Je trdil, da so sprednji ploščati zobci idealni za stopanje po skalnih poličkah in pokah.
Pri cepinih tudi ni potrebe po plezalnih, dokler ne plezaš strmega leda. So večinoma težji in bolj štorasti za sestope.
Never ever give up!!
jcb
Prispevkov: 76
Pridružen: 25 Avg 2013, 00:38

Hvala, bo kar ostala ta oprema, so mi pa grape res pri srcu, škoda ker nisem nikjer v AO. :(
Odgovori