Nakup pohodniškega cepina, kakšna dolžina

Oprema, strokovni članki, nasveti... in še kaj koristnega
Uporabniški avatar
mitkos
Prispevkov: 145
Pridružen: 03 Avg 2011, 23:45
Ime in priimek: Mitja Smrekar Postojna
Kontakt:

No ne vem kako se je prejšnji moj post bral...

Da se ne bom preko foruma naučil uporabljati cepin mi je več kot jasno, čeprav sem se že ustavljal (vadil že dolgo let nazaj) s klasičnem cepinom, zato me toliko bolj zanima razlika.
Je pa že tako, da preden greš praktično provat je dobro vedeti teoretične zadeve na kaj moraš pazit, pri katerikoli stvari, temu bi rekel priprava na zadeve, kar je pa NUJNO za zahajanje v hribe, to pa lahko dobim tudi preko foruma od Vas bolj izkušenih gornikov.
Ker sem bil brez cepina nisem imel težav, ker sem se pač obrnil in šel nazaj. Imam še predobro v spominu, kako je fotr, ko si je sezuval dereze, da je dal smuče gor odletel in se odpeljal v mego, cepina pa ni imel v rokah. Dobro da je šel na pravo stran in ni blo nič.
Da sem za svojo varnost, opremo in ostale zadeve v hribih odgovoren sam, mi je pa tudi prekleto jasno, če ne drugega sem že vse svoje življenje v hribih in sem dal zelo veliko skozi (razen zime), od primera smrti na izletu, do tega kako priteče hčerka do koče in se histerično dere, da je mama padla v prepad, pa še bi se našlo, samo to dvoje mi je najbolj ostalo v spominu, pa čeprav sem bil takrat nekje med OŠ in SŠ, torej ene 15 let nazaj.

Da zaključim z "verzom" zame legendarnega oskrbnika koče pod Špičko, mislim da Francija:

Hodi v planine dokler je čas, ker prišel bo čas, ko ne bo več čas in kmalu bo ta čas.

P.S. Mi lahko na privat pošlješ kako informacijo več o tem predavanju GRS-ja. Ali je bilo to sedaj od PZS neki Posvet?
Sports do not build character. They reveal it.
Pain is Temporary, Quitting is Forever! L.A.
https://picasaweb.google.com/100065482813023695369
wycleer
Prispevkov: 55
Pridružen: 11 Dec 2010, 13:02

mitkos napisal/-a:Kako drugače pa se zaustavlja z lednim cepinom, oziroma na kak način preprečiš oziroma zmanjšaš tveganje da se ratišče zarije v sneg? Trenutno le zaradi te nejasnosti ne grem še v nakup Quarka, pa tako bi danes rabil cepin pod Rinko.
Mitkos, vsi smo bli enkrat u tvoji koži. Očitno o cepinih veš toliko, da znaš podnevi ločiti, kje je glava, kje okel, kje ratišče in kje ročaj, da o konici sploh ne govorim.
Mogoče bi preskočil tvoje muke v zvezi z izbiro cepina, pa me je tvoja izjava, da bi danes (ko si to napisal, je bilo danes) takoooooooooo rabil cepin. Ti ubogi bošček. Se boš še kaki partizanski mamci zasmilil, pa ti bo dala kako greblco, da ne bo mela občutka, da je ona kriva, ker si se razmazal pod kakim ledenim toboganom.
Najslabše je, če greš v hribe z opremo, ki je ne znaš pravilno uporabljati. Po moje je bolje, če greš brez cepina, kot pa, da se med zaustavljanjem nabiješ vanj z glavo ali da ti ga na kaki strmini spuli iz rok.

Cepin ti da nek občutek varnosti. Koliko več lahko s cepinom tvegaš, veš samo takrat, ko si dobro natreniral padce s cepinom. Če pa se ne znaš zaustaviti, je edino, kar boš dosegel to, da boš tvegal več in utrpel hujše posledice če pride do padca.

Da ne bo zgledalo, da se sam kurčim, ti dam še en predlog. Mam Quarka za slapove in enga nevemkok starga ravnga CharlettMoserja. Če si tok neučakan (kdo pa ni neučakan, ko gre za hribe), da ne morš potrpet do zimskega dela alpinistične šole, ko ti bodo naši izkušeni instruktorji pokazali, kako se to dela strokovno in popolnoma pravilno, se zmeni z enim od njih, da te že prej malo pouči in ti prihrani kak neprijeten trenutek v hribih. Cepine lahk rentaš pr men. Najemnino pa poravnaš na blagajni u England pabu... glede na zadnje izkušnje, bo ceneje, če kupiš nove Quarke :plasma:

Kako zgleda, če ti cepin odleti (situacijo pomnoži z 10, ko se gre zares):

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=ZdgW6pJKY_4

Tole pa lahko potreniraš tudi sam, sam za orodje me poklič, če ti bo kriza :

http://www.youtube.com/watch?v=lTtXGSnd7ic

ENA KAPLJA PRAKSE JE BOLJŠA KO CEU KRIGL TEORIJE
žeja je huj ko domotožje
Odgovori