Za konec zime (?) v Stenar

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
anabanana
Prispevkov: 15
Pridružen: 14 Jul 2020, 21:26
Ime in priimek: Ana Baumgartner

Prvo pomladno nedeljo sva s Pintijem šla pogledat, če je v hribih ostalo še kaj od zime. Napoved je obetala delno jasno in mrzlo vreme, zato sva se odpravila pod severno steno Stenarja, upajoč, da bo mrzla noč kaj pametnega naredila s snegom. Od jasnine sprva ni bilo nič; dostopala sva po megli, pa še snežilo je.

Slika

Slika
Z megle na jasno

Ko sva le prišla pod steno, se je le zjasnilo toliko, da sva videla, da Severni slap ni več v najboljši formi. Zato sva raje odšla pod Kavkin slap, ki je od spodaj izgledal bolje, pa tudi konkreten mraz nama je vlil nekaj upanja za dobre razmere. Prvi raztežaj je bil še najbolj zahteven, ker so visoke februarske temperature vseeno pustile posledice - vse pač ni držalo, je bilo pa višje gor bolje, pa tudi manj strmo.

Slika
Prvi raztežaj

Slika
Konec drugega

Slika
Višje gor je vedno bolj zabavno

Da plezanja ne bi bilo prehitro konec, je Pinti v drugem delu smeri namesto naravnost na snežišče zavil v kamin desno, tako da sva v resnici splezala neko varianto. Zanimivo plezanje, malo snega, malo ledu, na koncu pa gaženje do vrha stene in okoli opasti skoraj na vrh Stenarja. Sestopila sva proti Stenarskim vratcem in potem po poti dostopa, kjer bi bilo verjetno bolj optimalno s smučmi. Vmes je sicer spet postalo megleno in začelo snežiti, pa tudi zeblo je precej (mene). Je bilo pa lepo opazovati padajoče snežinke konec marca še v dnevni svetlobi, kako padajo na že zelena tla.

Slika
Vrh, "s katerega se nam odpre lep razgled na Dolkovo špico, Škrlatico, Cmir, Begunjski vrh, Triglav, Bovški Gamsovec, Planjo, Razor ter sosednji Križ" (vir: hribi.net). Če je vidljivost > 20 metrov :)

Mogoče bo z naslednjo otoplitvijo res konec letošnje zime. Po drugi strani pa, glede na ekstremne vremenske dogodke zadnje čase, kdo bi vedel. :)
 
 
 
Odgovori