Saalbitschijen in Mali bogovi

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
VidVilhar
Prispevkov: 78
Pridružen: 30 Jun 2015, 14:29
Ime in priimek: Vid Vilhar

Letos sem skorajda več v plezališčih, kot v hribih  :?  , se mi pa vsake toliko vseeno zgodi kaj takega, kar bi lahko bilo vredno objave  :P  

V začetku julija sva se z Gregijem dva tedna klatila po Švici in med drugim "odkrila" med Slovenci malo znan hrib, ki bi si vsekakor zaslužil nekaj več pozornosti med ljubitelji dobrega granita. Saalbitschijen se nahaja nad vasico Goschenen, blizu znanega smučišča Andermatt. Kakšnih razvpitih sten sicer ne ponuja, premore pa tri vse prej kot skromne grebene. Midva sva za spoznavanje področja izbrala južnega, ki ponuja dobrih 20 raztežajev plezarije do VI+, večina je pa nekako četrte in pete stopnje. 
Slika

Nekaj svedrovcev poskrbi za hitrejše plezanje, sicer se pa kar precej tudi metuljčka. Čeprav gre za greben, se ga večinoma pleza kot smer, zatikanja za roglje in štajerca na skrajšani vrvi je zgolj za vzorec. Vse abzajle se da zvozit tudi s 50 metrskim enojčkom, cviling bi bil prej ovira.
Tik pod vrhom se moraš ponovno rodit...

Slika

Vrh je pa zelo dober grif, na katerem lahko tudi vstaneš. če ni premočnega vetra  8)  Slika

Slika


V začetku avgusta smo pa z Akademcem Mičkotom prevrtali smer Mali bogovi v Dolgem hrbtu. 

Slika

Svedrovcev je zdaj vsaj dvakrat več kot prej, dol smo pa pometali tudi (sicer maloštevilne) sumljive grife. Vključno z mogočnim blokom, ki ga je najbolj zagnani vrtalec tudi pospremil kos poti v dolino  :minigun:  

Slika

Smer ponuja zelo lepo plezanje in je za moje pojme preceeej zanimivejša od bližnje Nove centralne. Tako da imate zdaj tudi pripravniki še en razlog več, da greste na bližajoči se tabor na Ledine  :wink:  

Srečno po hribih!

Vid

 
Pes ki laja je premalo kuhan.
Hey Joe
Prispevkov: 473
Pridružen: 04 Nov 2011, 11:13
Ime in priimek: Janez Marinčič

Pozdrav Vidu in na Matico! Kakšen strm in čisti granit, pa 20 cugov ga je bilo; dostojno za oba v navezi.
Veliko desetletij nazaj je bil granit tudi nad Chamom, zanesljivo še je. In ena slikica za moj pozdrav na klub od takrat in od tam!


Slika
evadv
Prispevkov: 6
Pridružen: 30 Jun 2020, 13:13
Ime in priimek: Eva Dana Vidmar

o waw, kera huda špička!!   :o  
Ide gas!
un
Prispevkov: 193
Pridružen: 03 Jan 2011, 23:00
Ime in priimek: griljo

Švica je huda! Dejmo drugo leto tam narediti tabor!
VidVilhar
Prispevkov: 78
Pridružen: 30 Jun 2015, 14:29
Ime in priimek: Vid Vilhar

Thumb up! Kampi so cenovno primerljivi z italijanskimi, price-performance je pa neprimerno boljsi. Na Furki je sicer en plac, kjer ne tezijo, ce prespis na prostem, glih nekega tabora se pa tam nebi dalo met😅
Pes ki laja je premalo kuhan.
Odgovori